Menu Sluiten

Europass-Mobiliteit Trainingen 2021-2022

Wil jij weten hoe Europass-Mobiliteit een meerwaarde kan betekenen voor je internationaal project? Kan jij de nieuwe Europass-Mobiliteitstool al gebruiken (sinds januari 2021 in gebruik)? Of heb je nood aan een korte algemene opfrissing van je geheugen wat betreft Europass?

Schrijf je dan zeker in voor één of meer van de Europass-Mobiliteit trainingen.

We hebben dit schooljaar een ruim aanbod aan korte trainingen zowel voor starters als voor gevorderde gebruikers. De meeste trainingen zullen online doorgaan maar we voorzien ook een mogelijkheid om de training live in Brussel te volgen (onder voorbehoud van de corona maatregelen).

Organisaties die in hun aanvraag Europass hebben aangeduid, zijn verplicht om deel 1 én 2 van de Start-to-Europass trainingen éénmalig te volgen. (Dit wil zeggen dat als jouw organisatie in het verleden aan deze trainingen reeds deelnam dat je je steeds mag maar niet moet inschrijven.)

Start-to-Europass: deel 1 (een Europass-Mobiliteitsdocument aanmaken)

Deze training is voor organisaties en onderwijsinstellingen die Europass voor de eerste keer willen inzetten in hun internationaal project. In deze training leer je:

 • wat Europass jou te bieden heeft
 • hoe je een Europass-Mobiliteitsdocument aanmaakt en correct invult
 • hoe de Europass-Mobiliteitstool te gebruiken
 • hoe de learning agreement en/of staff mobility agreement aan te maken via de Europass-Mobiliteitstool

De training wordt georganiseerd op de volgende data:

 • 30 november 2021: 9u30-12u (webinar)
 • 18 januari 2022: 9u30-12u (webinar)
 • 22 februari 2022: 9u30-12u (webinar)

Schrijf je hier in.

Wat niet aan bod komt in deze training is hoe je competenties kwaliteitsvol kan omschrijven. Dat leer je in deel 2 van deze training. Organisaties die in hun aanvraag Europass hebben aangeduid, zijn verplicht om beide delen te volgen.

Start-to-Europass: deel 2 (Competenties omschrijven)

In deel 2 van deze training ligt de focus op kwaliteitsvol competenties omschrijven. De competenties verworven tijdens een buitenlands ervaring of een ervaring in een andere taalgemeenschap zijn specifiek van aard en omvatten meer dan alleen de vaktechnische competenties. Ze vormen de kern van het Europass-Mobiliteitsdocument. In deze training leer je:

 • Welke competenties er in een buitenlandse ervaring aan bod komen
 • Hoe je die competenties kwaliteitsvol kan omschrijven
 • Welke internationaal erkende competentie-referentiekaders er bestaan en hoe je die kan gebruiken

Opmerking: je moet niet de training Start-to-Europass: deel 1 eerst hebben gevolgd om aan ‘Start-to-Europass: deel 2’ te kunnen deelnemen. De volgorde van deelname aan beide delen is niet van belang.

De training wordt georganiseerd op de volgende data:

 • 25 januari 2022: 9u30-11u (webinar)
 • 22 maart 2022: 9u30-11u (webinar)

Schrijf je hier in.

Webinars voor ervaren-Europass-gebruikers

Heb je Europass-Mobiliteit al eerder gebruikt maar zit je nog met enkele vragen en kan je wel wat opfrissing gebruiken. Dan is deze training iets voor jou. In deze training leer je:

 • wat de nieuwe mogelijkheden zijn van Europass
 • wat er nieuw is aan de Europass-Mobiliteitstool

In deze interactieve training werken we met een Q&A formaat waarbij de deelnemers aan zet zijn om vragen te stellen. De vragen zullen op voorhand verzameld en gedeeld worden met de deelnemers.
De training zal ongeveer 2u duren en wordt georganiseerd op de volgende data:

 • 23 november 2021: 9u30-11u (webinar)
 • 13 januari 2022: 9u30-11u (webinar)
 • 10 februari 2022: 9u30-11u (webinar)

Schrijf je hier in.

SAVE THE DATE: Een Europass-CV aanmaken met je leerlingen

Heeft U vaak meer kandidaten dan mobiliteiten voor een buitenlandse stage? Krijgen uw leerlingen de opdracht om te solliciteren bij hun buitenlandse werkgever? Wilt U uw leerlingen sollicitatievaardigheden bijbrengen? Dan volg je best deze training.

De buitenlandse stage is immers een ideale gelegenheid om uw leerlingen de kans te geven om te leren hoe je best een CV opmaakt. Het Europass-CV is hiervoor een handige en dankbare tool die je leert welke onderdelen er in een CV moeten staan, verschillende templates aanbiedt en beschikbaar is in verschillende talen.

We organiseren deze training op 29 maart 2022 in de voormiddag. Houd deze datum alvast vrij.