Menu Sluiten

Europass-e-Portfolio

Wat?

Het Europass-e-Portfolio geeft je de mogelijkheid om een gratis profiel aan te maken waarin je al je vaardigheden, competenties en ervaringen online documenteert op één persoonlijke veilige plaats. Door het aanmaken van een Europass-profiel krijg je toegang tot alle Europass-tools.

‘Mijn Europass’
Creëer online een Europass-profiel door je persoonlijke informatie, je werkervaring, je onderwijs en opleiding en je persoonlijke vaardigheden (o.a. taal-, digitale, organisatorische en andere vaardigheden) aan te vullen. Het profiel is je online ruimte met alle informatie die je nodig hebt om een CV op te stellen en je vaardigheden te laten zien. Je kan het profiel in een of meer Europese talen aanmaken.

TIP: Maak een profiel aan dat goed beschrijft wie je bent, houd je profiel actueel, voeg rubrieken en informatie toe. Een gedetailleerd profiel helpt je om je CV op te stellen en bepaalt wat voor opleidingssuggesties en werkaanbiedingen je ontvangt.

‘Mijn bibliotheek’
Houd al je relevante documenten bij in ‘Mijn bibliotheek’ zoals diploma’s, certificaten, aanbevelingsbrieven, CV’s, motivatiebrieven en andere digitale bewijzen van je formeel, non-formeel en informeel leren.

‘Mijn vaardigheden’
Verfijn je vaardigheden door het toevoegen en/of verwijderen van de suggesties gemaakt op basis van je Europass-profiel. Zo kan Europass je op een optimale manier job- en leermogelijkheden op maat aanbieden.

‘Mijn interesses’
Geef je interesses, voorkeuren en doelstellingen op met betrekking tot leren en werken. Deze tool helpt je bij het nadenken over je interesses en doelstellingen om de volgende stap te zetten in je loopbaan of studies. Je kan zowel voorkeuren aanduiden wat betreft locatie in Europa als wat betreft soort opleiding en/of werk (bv taalopleiding, vrijwilligerswerk, stage …). Dit helpt Europass om je op een optimale manier job- en leermogelijkheden op maat aan te bieden.

‘Mijn leer- en jobmogelijkheden’
Ontvang persoonlijke suggesties voor opleidings- en werkmogelijkheden. Deze suggesties zijn gebaseerd op de competenties, kwalificaties, interesses en ervaringen uit je Europass-profiel.

‘Mijn sollicitaties en aanvragen’:
Vanuit het Europass-platform kan je studie-aanvragen en sollicitaties voorbereiden, indienen en (deadlines) opvolgen via de application tracker.

‘Mijn CV en motivatiebrief’:
Stel je CV op, maak je motivatiebrief en kies tussen verschillende templates via de online editor.
Aan de hand van de informatie uit je Europass-profiel is het zeer makkelijk om je CV online te creëren. Je kan ook de gegevens vanuit een reeds bestaande Europass-CV importeren om een nieuwe CV aan te maken.

Waarom het e-Portfolio gebruiken?

8 redenen om een Europass-e-Portfolio te gebruiken:

  1. Creëer gratis op basis van je Europass-profiel je CV en motivatiebrief. Je kan daarbij kiezen tussen verschillende templates. De online editor zorgt ervoor dat je in een handomdraai een professioneel, verzorgd en goed gestructureerd CV en motivatiebrief kan maken. Het Europass-CV is hét standaard CV in Europa. Sinds de start van Europass in 2004 zijn er in Europa reeds meer dan 150 miljoen CV’s aangemaakt. Het CV is door de Europese Unie erkend en beschikbaar in 29 talen. Het is een perfect visitekaartje om een goed beeld van jezelf te tonen aan een onderwijsinstelling, werkgever, recruiter of een toelatingscentrum.
  2. Bewaar al je relevante documenten met betrekking tot je loopbaan (CV, motivatiebrief, referentiebrief, diploma’s, kwalificaties, certificaten…) in ‘Mijn bibliotheek’. Zo kan je bij elke studie aanvraag of sollicitatie de nodige documenten makkelijk digitaal toevoegen.
  3. Ontvang jobaanbiedingen en studiemogelijkheden op maat op basis van jouw interesses, ervaringen en competenties.
  4. Solliciteer voor een job of dien een studieaanvraag in rechtstreeks vanuit het Europass-platform. Bewaar al je sollicitaties en houd je CV en motivatiebrieven bijgewerkt.
  5. Deel je profiel (tijdelijk) met je toekomstige werkgever of onderwijsinstelling. Belangrijk: alleen jij hebt toegang tot je Europass-profiel tenzij je zelf beslist om in het kader van een aanvraag of sollicitatie bepaalde aspecten van je profiel te delen.
  6. Gebruik je Europass-profiel om je professionele wensen en doelstellingen in kaart te brengen.
  7. Gebruik je Europass-profiel om je persoonlijke ontwikkeling te volgen en je werkgever te laten zien wat je al hebt bereikt.
  8. Gebruik een gratis, betrouwbaar en veilig platform waarbij alleen jij toegang hebt tot je profiel.

Wat als je geen Europass-profiel aanmaakt?
Ook als je geen Europass-profiel aanmaakt, kan je gratis gebruik maken van de Europass-tools maar in beperkte mate. Zo hebben niet-geregistreerde gebruikers niet de mogelijkheid om hun loopbaandoelen en interesses te verfijnen en ontvang je geen suggesties op maat van leermogelijkheden en jobs. Je kan wel zelf op zoek gaan naar mogelijkheden voor leren en werken via de knoppen ‘find a job’ en ‘find a course’.

Voor wie?

De Europass-tools zijn gratis en geschikt voor iedereen die wil solliciteren voor een stage, opleiding of werk zowel in het binnen- als buitenland. Ze zijn beschikbaar in 29 talen. Dit zijn de talen van alle landen behorende tot de Europese Unie (lidstaten, kandidaat en potentieel kandidaat lidstaten) en de landen behorende tot de Europese Economische Ruimte (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland).

Waar verkrijgbaar?

Meer informatie

Solliciteren in het buitenland?

Herken internationaal talent:

Herken Internationaal Talent: Europass voor HR-verantwoordelijken en bedrijven

Tips nodig om te solliciteren?