Menu Sluiten

Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe ziet een goede Europass-Mobiliteit eruit?
We hebben twee voorbeelden ter beschikking: één voor leerlingenmobiliteit en één voor mobiliteit van personeel. Toch niet zeker over uw Europass-Mobiliteit? Contacteer ons gerust.
Kan ik persoonsgegevens uit Mobilitytool van Erasmus+ importeren in de Europass-Mobiliteitstool?

Ja, het is mogelijk om persoonsgegevens (houder en ontvangende partner) te exporteren uit Mobilitytool Erasmus+ en te importeren in de Europass-Mobiliteitstool. Meer uitleg via deze handleiding.

Opgelet: dit geldt enkel voor projecten goedgekeurd tot en met 2021. Vanaf 2022 wordt er een nieuwe Erasmus+ Mobility tool in gebruik genomen en zal er een nieuwe handleiding ontwikkeld worden.

Telt Europass-Mobiliteit als aanwezigheidsattest voor een Erasmus+-stage?

Ja. Op voorwaarde dat de Europass-Mobiliteit voldoet aan een aantal criteria. Hier vind je een
oplijsting van de criteria. De leidraad vind je na de oplijsting van de criteria in het document.

Beginscherm en inloggen

Waar kan ik nu mijn wachtwoord wijzigen?

Je kan zelf geen wachtwoord kiezen. Je moet werken met het door het systeem gegenereerde wachtwoord. Vergeet zeker niet dit wachtwoord op een veilige plaats te bewaren.

Waar vind ik mijn wachtwoord?

Je wachtwoord verschijnt maar één keer. Daarom onze tip om het ergens op een veilige plaats te noteren. Heb je het wachtwoord niet genoteerd of ben je het kwijt, dan vraag je gewoon een nieuw wachtwoord aan op de inlogpagina.

Europass-Mobiliteit en nieuwe mobiliteitstool

Als ik het goed begrijp, kan je dus 2 profielen gebruiken. Het ene profiel overschrijft het andere niet?

Nee, ze overschrijven elkaar niet, ze staan naast elkaar. Bij aanmaak van een CV kan je dan het taalprofiel dat je wenst te gebruiken selecteren.

Is er zicht op de publicatiedatum van de sensibiliseringsvideo’s en tutorials?

Als leerlingen zich registreren, kunnen zij niet direct verder aan de cv werken, maar moeten ze een tijd (een dag?) wachten vooraleer zij geregistreerd zijn en hun EU-login hebben?

Net na de lancering van de tool waren er wat problemen met het aanmaken van een EU-login waardoor het veel tijd vroeg.Ondertussen zijn die problemen opgelost. Na aanvraag moet je momenteel een 5-tal minuten wachten op de bevestigingsmail en dan kan je inloggen.

Als wij meer deelnemers wensen mee te nemen dan in de goedkeuring is er geen automatische GO?

Inderdaad, er is dan geen automatische goedkeuring. Maar wij doen die goedkeuring dan manueel (eventueel na eerst wat extra info op te vragen via e-mail).

Begrijp ik het goed dat de ‘wizard’ uit de vorige tool er nu niet meer is? Was nochtans handig.

De wizard is niet meer dezelfde maar in de nieuwe tool wordt hetzelfde principe gebruikt. Je kan heel wat zaken overnemen naar verschillende documenten in één keer via de kopieerfunctie.

Betekent dat ook dat je meerdere scholen aan één projectnummer kan koppelen?

Als die scholen partner zijn binnen hetzelfde project, kunnen zij inderdaad hetzelfde projectnummer ingeven.

Bij “complete your master data” je eigen gegevens invullen of die van school?

Daar vul je de gegevens in van de school/organisatie.

Bij gastorganisatie (die de leerlingen ontvangt) zet ik daar onze partnerorganisatie of telkens de stageplaats waar de leerling werkt?

Wat de gastorganisatie betreft: het liefst de organisatie van de persoon die de Europassen-Mobiliteit zal ondertekenen. Als dit iemand van de stageplaats is, dan liefst de stageplaats als gastorganisatie vermelden.

Bij personal details: In het Nederlands staat er leerlingen secundair onderwijs, maar dit staat niet vermeld in het Engels. Wordt dit “student at a general school”?

Er zijn twee velden die alleen tellen voor statistische doeleinden (lees: voor onze rapporteringen): eentje bij “persoonlijke gegevens”; en eentje bij "taken / kwalificaties”.

Die velden zijn NIET zichtbaar op het Europass-Mobiliteitsdocument en worden dus ook niet vertaald.

Bij tasks/qualifications: het betreft in onze school leerlingen van hout, autoafdeling, elektriciteit, ict. Vallen die onder “other”?

Je duidt die sector per leerling aan. Ik zou dus proberen om zoveel mogelijk een keuze te maken. Eventueel gewoon op basis van de sector waarbinnen het stagebedrijf van die leerling valt.

  • Hout kan bv onder “Productie en verwerking / ambachten” of “Land- en bosbouw”
  • Autoafdeling kan bv onder “Metaalwerk / machinebouw / (fijn)mechanica”
  • Elektriciteit kan bv onder “Architectuur en bouw”;
  • ICT kan onder “Informatie en communicatie / media”

Als je het echt niet kan plaatsen, mag je uiteraard andere selecteren.

Blijven die gegevens van de ontvangende organisatie, net als vroeger, ook bewaard (voor de volgende jaren)?

Alle gegevens blijven bewaard. Je kan makkelijk gegevens uit oude EuropassMobiliteitsdocumenten kopiëren naar nieuwe documenten.

Consortium is de zendende organisatie?

De zendende organisatie is je eigen school/organisatie. Het consortium is de uitgevende organisatie.

Dien ik voor een leerling die op meerdere buitenlandse plaatsen een stage volgt telkens een andere Europass aan te maken of kan ik dit zichtbaar maken in hetzelfde document van de desbetreffende leerling? M.a.w. dien ik per mobiliteit een Europass te maken of kan ik per leerling één enkele Europass aanmaken?

Het is niet mogelijk om meerdere stageplaatsen in één document te verwerken.Je kan kiezen: per mobiliteit/stage een apart document aanmaken of één document aanmaken en de laatste stageplaats kiezen maar wel in de omschrijving van de competenties de verworven competenties van de verschillende stageplaatsen groeperen. De contactpersoon van de laatste stageplaats moet dan wel akkoord gaan om te tekenen voor de volledige inhoud.

Dus de stageplaats kan dan ook digitaal ondertekenen? Moeten die dan ook zoveel stappen doorlopen?

De stageplaats kan inderdaad digitaal ondertekenen. Je moet dus je Europass-Mobiliteit niet meer afdrukken en ter plaatse laten handtekenen. Dit kan volledig digitaal.

Je kan vanuit de tool een mail sturen naar de stageplaats. In die mail staat welke organisatie hen die uitnodiging gestuurd heeft en zit een link om toegang te krijgen tot de tool.Zij hebben dus een heel eenvoudige procedure om toegang te krijgen.

Dus we kunnen de leerovereenkomsten vanaf september via de Europass Mobilitytool automatisch genereren? Fantastisch!

Ja, dat is een absolute meerwaarde aan de tool en vermijdt dubbel werk.

Één van mijn leerlingen die zou meegaan op buitenlandse stage, heeft besloten om te stoppen met haar studies en heeft ondertussen onze school al verlaten. Wij hadden voor haar al een Europass-Mobiliteit aangemaakt. Hoe kunnen we die nu verwijderen?

Jullie kunnen zelf geen documenten verwijderen. Bezorg ons de naam van de leerling en dan kunnen wij het document verwijderen.
Tenzij er iemand anders in haar plaats zou meegaan, dan kan je de gegevens gewoon overschrijven.

Het vierde vakje op mijn overzicht blijft wit i.p.v. groen, maar volgens mij heb ik toch alle gegevens ingevuld. Kan dit?

Dat 4de hokje staat voor de digitale handtekening van de ontvangende partner. Als die het document digitaal gehandtekend heeft, komt dit in het groen.

De digitale handtekening is geen verplichting, de ontvangende partner kan het document ook perfect op papier ondertekenen.

Als je werkt met een handtekening op papier, kan je het document genereren door op het pdf-icoontje te klikken. Dan blijft dat 4 de hokje inderdaad wit, maar dat is geen enkel probleem of belemmering.

Hoe hebben de stageplaatsen de toegang?

Je kan vanuit de tool een automatische mail sturen naar de stageplaats. In die mail staat welke organisatie hen die uitnodiging gestuurd heeft en zit een link om toegang te krijgen tot de tool.

Hoe kunnen de scholen die in een consortium zitten de adressen kopiëren naar de Europass Mobility? Hebben ze toegang tot de mobility tool?

Elke school moet apart een login aanmaken voor de Europass-Mobiliteitstool. Als zij een login hebben voor de Erasmus+-Mobility-tool kunnen zij uit die tool gegevens exporteren en importeren in onze tool.Of de verantwoordelijke van het Consortium maakt een download uit de Erasmus+-Mobility-tool en bezorgt die aan alle scholen zodat ze die gegevens in onze tool kunnen importeren.

Hoe ziet een goede Europass-Mobiliteit eruit?

We hebben twee voorbeelden ter beschikking: één voor leerlingenmobiliteit en één voor mobiliteit van personeel. Toch niet zeker over uw Europass-Mobiliteit? Contacteer ons gerust.

Ik gaf onze gastorganisatie toegang om digitaal te handtekenen maar ze hebben geen mail ontvangen.

Het kan zijn dat de mail terecht gekomen is in de Spam-mailbox. Vraag dus de gastorganisatie zeker om die mailbox even te checken en bezorg hen zeker ook de handleiding voor ontvangende organisaties (bestaat in het Engels en in het Frans). De handleiding geeft stap voor stap weer wat de gastorganisatie moet doen.

Ik heb een vraag, hoe kan ik contact opnemen?

Voor vragen staat het Europass-team voor je klaar. Je kan ons steeds een mail sturen.

Ik veronderstel dat we ook een digitale handtekening kunnen maken met een digitale pen in een tekenprogramma?

Ja, het maakt niet uit hoe je de handtekening maakt. Maar je moet het bestand opladen als JPGbestand. Het is belangrijk dat de handtekening op een witte achtergrond staat en dat de ruimte rond de handtekening groot genoeg is (dus niet inzoomen op de handtekening).

Is de zendende organisatie de school of de consortium-coördinator?

De zendende organisatie is je eigen school / organisatie. Het consortium is de uitgevende organisatie.

Is er hier ook een handleiding van terug te vinden?

Er wordt momenteel gewerkt aan een handleiding. Deze zal beschikbaar bij de start van het schooljaar 2021-2022

Is je EULogin dezelfde als voor Mobility Tool?

De EULogin verandert niet. Als je al een EULogin had aangemaakt, kan je met dezelfde login inloggen.

Ja, deze zullen beschikbaar zijn tegen september 2021.

Moet je een profiel aanmaken als je enkel een EMD wil aanmaken? Neen, zie hoger ‘Moet elke leerling zich dan registreren en een profiel aanmaken?’. De login voor het Europass-profiel staat los van de login van de Europass-Mobiliteit.

Kan een projectnummer gekoppeld worden aan meerdere onderwijsinstellingen/profielen? Wij hebben namelijk een consortium met zes verschillende instellingen.

Binnen een consortium maakt elke zendende organisatie een login aan en doet de aanvraag met het projectnummer. De naam van het consortium geeft men dan in als uitgevende organisatie.Dit geeft geen problemen in de tool.

Kan ik persoonsgegevens uit Mobilitytool van Erasmus+ importeren in de Europass-Mobiliteitstool?

Ja, het is mogelijk om persoonsgegevens (houder en ontvangende partner) te exporteren uit Mobilitytool Erasmus+ en te importeren in de Europass-Mobiliteitstool. Meer uitleg via deze handleiding.

Opgelet: dit geldt enkel voor projecten goedgekeurd tot en met 2021. Vanaf 2022 wordt er een nieuwe Erasmus+ Mobility tool in gebruik genomen en zal er een nieuwe handleiding ontwikkeld worden.

Kan je de taal dan nog wijzigen? Voor een buitenlandse stage naar het Engels bv?

Ja, in het profiel kan je meerdere taalprofielen aanmaken.

Kan je meerdere e-mailadressen koppelen aan een school?

Je kan aan een organisatie tot 3 extra gebruikers koppelen.

Kan je meerdere soorten opleiding toevoegen? Wij hebben technisch en beroeps secundair.

Je kan inderdaad maar één soort opleiding kiezen. Daarom zouden we aanraden om de optie te kiezen die overeenkomt met de meeste mobiliteiten ofwel diegene die het dichtst aanleunt bij de richtingen.

Kan je mobiliteiten die in mei doorgaan al in deze tool ingeven voor een Europass of moeten we nog de oude gebruiken?

De tool is nu online en kan gebruikt worden. De oude tool is niet meer actief.

Kan je ook basisonderwijs kiezen? Ik zie dit niet staan tussen de keuzes.

Dit staat inderdaad nog niet tussen de keuzes. We zouden dan aanraden om de optie “andere” te selecteren.

We nemen dit wel mee om te verwerken in een volgende upgrade.

Kunnen we eventueel nog na webinar bij problemen bij iemand terecht ? Kan niet inloggen.

 Met problemen, vragen en dergelijke kan je steeds terecht op het e-mailadres europass@vdab.be of telefonisch via de helpdesk 02/506 04 48.

Kunnen wij nog een Europass-Mobiliteit aanmaken voor onze studenten als ze al terug zijn van hun stage?

Ja, dat is geen probleem.

Maar daar kunnen maar vier personen worden toegevoegd? Dat is voor ons onvoldoende gezien we met zes instellingen werken.

Die vier personen zijn per organisatie/instelling.

Moet e-mailadres in Europass Mobility Certificaat zelfde zijn als e-mailadres waarmee participant profiel aanmaakt voor e-portfolio?

Het e-portfolio en de Europass-Mobiliteit staan los van elkaar. Het is dus niet noodzakelijk hetzelfde e-mailadres.

Moet elke leerling zich dan registreren en een profiel aanmaken?Moet elke leerling zich apart registreren?

Het is inderdaad de bedoeling dat elke leerling een eigen profiel maakt; het profiel is namelijkpersoonlijk.

Het is niet verplicht om een profiel aan te maken maar wel sterk aangeraden (profiel biedt meer mogelijkheden en matchings).

Moet je nog op complete your master data klikken?

Je moet inderdaad je master data / contactgegevens aanvullen. Je kan die gegevens aanvullen vanuit het hoofdmenu. Als er wijzigingen nodig zijn kan je dit ook ten allen tijde aanpassen.

Moet je opnieuw registreren want ik merk dat mijn oude paswoord niet werkt?

Ja, je moet opnieuw registeren.

Moeten we ineens het maximum aantal intikken, of het aantal deelnemers op dat moment (project loopt over 3 jaar)?

Dat is een keuze die je zelf maakt. Je kan alles in één keer aanvragen of je kan ook jaar per jaar werken.

Onze contracten worden in december ondertekend, maar de Europass-Mobiliteit pas in maart en mei. Kan je dat dan toch nog integreren?

 Ook ouders moeten bij ons tekenen. Hoe kan dat? In deze tool is het de bedoeling dat je de gegevens invoert op het moment dat ze bekend zijn. Zo kan je al heel snel in het schooljaar de gegevens van de leerlingen invoeren en de contracten genereren. Het verder inhoudelijk aanvullen van de Europass-Mobiliteit gebeurt dan tijdens of na de stage in het buitenland.

Wat de contracten betreft: daar blijven de geldende regels van Erasmus+ gelden. De tool biedt gewoon de mogelijkheid om sommige zaken al automatisch in de contacten aan te vullen.

Telt Europass-Mobiliteit als aanwezigheidsattest voor een Erasmus+-stage?

Ja. Op voorwaarde dat de Europass-Mobiliteit voldoet aan een aantal criteria. Hier vind je een
oplijsting van de criteria. De leidraad vind je na de oplijsting van de criteria in het document.

Twee leerlingen hebben omwille van ziekte hun buitenlandse stage vroegtijdig beëindigd (met doktersattest – slechts 6 van de 10 dagen stage gedaan). Mag aan deze twee leerlingen de Europass worden uitgereikt?

Natuurlijk mag er voor de periode van hun stage een Europass-Mobiliteit worden aangemaakt/uitgereikt.

Vullen we ons persoonlijk adres in of dat van de school?

Je vult het adres van de organisatie/school in.

Waar kan ik nu mijn wachtwoord wijzigen?

Je kan zelf geen wachtwoord kiezen. Je moet werken met het door het systeem gegenereerde wachtwoord. Vergeet zeker niet dit wachtwoord op een veilige plaats te bewaren.

Waar kan je beroepscompetenties zetten? Belangrijk in de HORECA.

Je kan beroepscompetenties toevoegen in het luik werkervaring.

Waar kunnen we behaalde certificaten plaatsen die leerlingen hebben behaald tijdens het schooljaar? (leerlingen uit leren en werken)

Certificaten kunnen opgeslagen worden in ‘Mijn Bibliotheek’. Ook badges kunnen daar op een veilige manier opgeslagen en bewaard worden.

Waar vind ik mijn wachtwoord?

Je wachtwoord verschijnt maar één keer. Daarom onze tip om het ergens op een veilige plaats te noteren. Heb je het wachtwoord niet genoteerd of ben je het kwijt, dan vraag je gewoon een nieuw wachtwoord aan op de inlogpagina.

Waarom moet er een (manuele) goedkeuring gebeuren? Zal dit vlot verlopen? Het Griekse systeem was vroeger ook zo ontworpen en het werd een volledige chaos.

Als alle parameters juist zijn ingevuld, gebeurt er een automatische goedkeuring. In de andere gevallen krijgen wij een signaal dat we een aanvraag moeten bekijken. We zullen dan snel contact opnemen via e-mail met de nodige vragen. Zodra we de antwoorden dan ontvangen hebben, kunnen we de aanvraag manueel goedkeuren.

Waarom moet ik bij de aanvraag mijn projectnummer Erasmus + en de begin- en einddatum van mijn project ingeven (en niet begin- en einddatum buitenlandse leerervaring / stage)?

Bij het aanvragen van het Europass-Mobiliteitsdocument wordt er inderdaad gevraagd naar het projectnummer en de begin- en einddatum van het (Erasmus+)project. De looptijd van het project is namelijk één van de criteria die een automatische goedkeuring mogelijk maakt.

De specifieke periode van de mobiliteit zelf wordt in de volgende stap (bij het invullen van het document) gevraagd.

Wanneer moet de taalkeuze voor de EMD gebeuren? Bij de aanvraag of bij het bewerken van bestaande mobiliteiten?

De taalkeuze kan je op eender welk moment aanpassen door bovenaan gewoon een andere taal te kiezen.

Wat bedoelen jullie met kwalificeren en valideren? Het heeft immers geen juridische basis.

Met validering bedoelen we dat de werkgever of organisatie het document valideert door het mee te ondertekenen. In die zin onderschrijft dit de verworven competenties. Dat maakt het waardevoller dan zelfrapportage.

Wat met gelijkstelling van studies?

Europass biedt een aantal tools die extra informatie geven over de behaalde diploma’s en certificaten. Zo omschrijft het Europass-Diplomasupplement de verworven kennis, vaardigheden en competenties van een bachelor- of masterdiploma uit het hoger onderwijs. Het geeft bijkomende informatie over de aard, inhoud, niveau en duur van een opleiding zodat werkgevers en/of onderwijsinstellingen in het buitenland beter begrijpen wat een kwalificatie inhoudt. Het Europass-Certificaatsupplement omschrijft dit voor beroepsopleidingen en -ervaringen.

Deze documenten zijn waardevol voor toekomstige werkgevers en onderwijsinstellingen om beter te begrijpen wat de opleiding inhoudt. Maar ze omvatten geen automatische erkenning van een diploma of kwalificatie in het buitenland. De juridische gelijkstelling van buitenlandse diploma’s en certificaten gebeurt door NARIC.

Wat met minderjarige leerlingen, kunnen de ouders ook mee ondertekenen?

Als de leerlingen minderjarig zijn, spreekt het voor zich dat de ouders het document voor toestemming om de leerling zijn gegevens in te voeren in onze tool moeten handtekenen. Hier gelden eigenlijk dezelfde regels als toestemming voor deelname aan een stage in het kader van Erasmus+. Het is onze bedoeling om tegen de start van het schooljaar 2021 – 2022 een ontwerp van document klaar te hebben waarmee jullie aan de leerlingen (of hun ouders als leerlingen minderjarig zijn) om toestemming vragen om hun gegevens in te voeren in onze tool.

Wat het Europass-Mobiliteitsdocument betreft: dat mogen de leerlingen (ook al zijn ze minderjarig) zelf tekenen.

Wat met verlengde contracten?

Geen probleem om daar ten gepaste tijde Europassen-Mobiliteit voor aan te vragen.

Wat vullen leerlingen in bij werkervaring? Kan je dat open laten? Kan je daar ervaring als jobstudent invullen?

Is geen verplicht veld, kan dus opengelaten worden. Ervaring als jobstudent past hier perfect in, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Wij hebben een accreditatie behaald. Het aantal deelnemers is op dit moment een schatting. Mag dit ook al ingegeven worden?

Een schatting is OK.

Wij hebben studenten HBO5 staat dat er tussen?

Dit staat inderdaad nog niet tussen de keuzes. Ik zou dan aanraden om de optie andere te selecteren.We nemen dit wel mee om eventueel te verwerken in een volgende update.

Worden de gegevens vanuit learning agreement en grant agreement automatisch overgenomen in EM? Of moet je dat toch nog manueel ingeven?

Omgekeerd. Gegevens die je in de Europass-Mobiliteitstool ingeeft worden automatisch overgenomen in de learning en grant agreement. Uiteraard zal je nog altijd andere info manueel moeten verder toevoegen aan de learning en grant agreement.