Menu Sluiten

Mobiliteit


Wat?

De Europass-Mobiliteit is een document dat de vaardigheden en competenties omschrijft die verworven zijn tijdens een leerervaring of stage in het buitenland.

Waarom gebruiken?

Na een buitenlandse leer- of werkervaring hebt opgedaan, is het belangrijk dat de verworven competenties zichtbaar gemaakt worden. Europass-Mobiliteit helpt om de in het buitenland verworven vaardigheden en competenties te bewijzen en te valideren. Het documenteert onder meer de verworven taal, praktische, IT, persoonlijke, sociale en werkgerelateerde vaardigheden maar ook de ‘soft skills’ (probleemoplossend vermogen, initiatief nemen, …). Het document kan gemakkelijk meegenomen worden naar een sollicitatie of opgenomen worden in het nascholingsplan van een (onderwijs)instelling.
Troeven van een Europass-Mobiliteit:

  • Waardeer en valideer de opgedane competenties van de cursist, stagiair, leerling,…
  • Geef een meerwaarde aan een buitenlands project door het doel en de uitkomsten van de buitenlandse leerervaring of stage te documenteren.
  • Geef leerlingen of cursisten een extra troef op de arbeidsmarkt. Vergeet de Europass-Mobiliteit niet toe te voegen aan het CV!
  • Professionaliseer de eigen werking
  • Communiceer de leeruitkomsten en competenties op een heldere en transparante manier met de ontvangende organisatie

Voor wie?

De Europass-Mobiliteit is gratis beschikbaar en is van toepassing op iedereen die een buitenlandse leer- of werkervaring heeft opgedaan.

Wat is het niet?

De Europass-Mobiliteit document is geen ‘officiële’ EVC (Erkennen van Verworven Competenties). Dit wil zeggen dat de competenties opgenomen in het document niet moeten getest worden door erkende EVC-aanbieders.

Waar verkrijgbaar?

De Europass-Mobiliteit wordt aangevraagd,  ingevuld en uitgereikt door de zendende organisatie. De ontvangende organisatie in het buitenland is verantwoordelijk voor het valideren van verworven vaardigheden en competenties.
Individuen kunnen niet zelf een Europass Mobiliteit aanmaken. Vraag aan de zendende organisatie om een Europass Mobiliteit aan te maken.

Maak je Mobiliteit

Meer informatie

  • Elk jaar organiseert Europass Vlaanderen trainingen over Europass-Mobiliteit.
    • vind de data hier
    • vind het trainingsmateriaal hier