Algemene info Europass
Nieuw Europass-platform / e-portfolio
Het is inderdaad de bedoeling dat elke leerling een eigen profiel maakt; het profiel is namelijkpersoonlijk.
Het is niet verplicht om een profiel aan te maken maar wel sterk aangeraden (profiel biedt meer mogelijkheden en matchings).
Is geen verplicht veld, kan dus opengelaten worden. Ervaring als jobstudent past hier perfect in, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
Je kan beroepscompetenties toevoegen in het luik werkervaring.
Certificaten kunnen opgeslagen worden in ‘Mijn Bibliotheek’. Ook badges kunnen daar op een veilige manier opgeslagen en bewaard worden.
Ja, in het profiel kan je meerdere taalprofielen aanmaken.
De EULogin verandert niet. Als je al een EULogin had aangemaakt, kan je met dezelfde login inloggen.
Net na de lancering van de tool waren er wat problemen met het aanmaken van een EU-login waardoor het veel tijd vroeg.Ondertussen zijn die problemen opgelost. Na aanvraag moet je momenteel een 5-tal minuten wachten op de bevestigingsmail en dan kan je inloggen.
Nee, ze overschrijven elkaar niet, ze staan naast elkaar. Bij aanmaak van een CV kan je dan het taalprofiel dat je wenst te gebruiken selecteren.
Is er zicht op de publicatiedatum van de sensibiliseringsvideo’s en tutorials?
Moet je een profiel aanmaken als je enkel een EMD wil aanmaken? Neen, zie hoger ‘Moet elke leerling zich dan registreren en een profiel aanmaken?’. De login voor het Europass-profiel staat los van de login van de Europass-Mobiliteit.
Europass-Mobiliteit en nieuwe mobiliteitstool
Met validering bedoelen we dat de werkgever of organisatie het document valideert door het mee te ondertekenen. In die zin onderschrijft dit de verworven competenties. Dat maakt het waardevoller dan zelfrapportage.
Ja, dat is geen probleem. Je kan de tool vanaf nu gebruiken.
Je kan vanuit de tool een automatische mail sturen naar de stageplaats. In die mail staat welke organisatie hen die uitnodiging gestuurd heeft en zit een link om toegang te krijgen tot de tool.
Ja, je moet opnieuw registeren.
Je kan aan een organisatie tot 3 extra gebruikers koppelen.
Je wachtwoord verschijnt maar één keer. Daarom onze tip om het ergens op een veilige plaats te noteren. Heb je het wachtwoord niet genoteerd of ben je het kwijt, dan vraag je gewoon een nieuw wachtwoord aan op de inlogpagina.
Je kan zelf geen wachtwoord kiezen. Je moet werken met het door het systeem gegenereerde wachtwoord. Vergeet zeker niet dit wachtwoord op een veilige plaats te bewaren.
Je vult het adres van de organisatie/school in.
Je moet inderdaad je master data / contactgegevens aanvullen. Je kan die gegevens aanvullen vanuit het hoofdmenu. Als er wijzigingen nodig zijn kan je dit ook ten allen tijde aanpassen.
Met problemen, vragen en dergelijke kan je steeds terecht op het e-mailadres europass@vdab.be of telefonisch via de helpdesk 02/506 04 48.
Je kan inderdaad maar één soort opleiding kiezen. Daarom zouden we aanraden om de optie te kiezen die overeenkomt met de meeste mobiliteiten ofwel diegene die het dichtst aanleunt bij de richtingen.
Dit staat inderdaad nog niet tussen de keuzes. We zouden dan aanraden om de optie “andere” te selecteren.
We nemen dit wel mee om te verwerken in een volgende upgrade.
Geen probleem om daar ten gepaste tijde Europassen-Mobiliteit voor aan te vragen.
Inderdaad, er is dan geen automatische goedkeuring. Maar wij doen die goedkeuring dan manueel (eventueel na eerst wat extra info op te vragen via e-mail).
Daar vul je de gegevens in van de school/organisatie.
Binnen een consortium maakt elke zendende organisatie een login aan en doet de aanvraag met het projectnummer. De naam van het consortium geeft men dan in als uitgevende organisatie.Dit geeft geen problemen in de tool.
Een schatting is OK.
Als alle parameters juist zijn ingevuld, gebeurt er een automatische goedkeuring. In de andere gevallen krijgen wij een signaal dat we een aanvraag moeten bekijken. We zullen dan snel contact opnemen via e-mail met de nodige vragen. Zodra we de antwoorden dan ontvangen hebben, kunnen we de aanvraag manueel goedkeuren.
Die vier personen zijn per organisatie/instelling.
Dat is een keuze die je zelf maakt. Je kan alles in één keer aanvragen of je kan ook jaar per jaar werken.
Elke school moet apart een login aanmaken voor de Europass-Mobiliteitstool. Als zij een login hebben voor de Erasmus+-Mobility-tool kunnen zij uit die tool gegevens exporteren en importeren in onze tool.Of de verantwoordelijke van het Consortium maakt een download uit de Erasmus+-Mobility-tool en bezorgt die aan alle scholen zodat ze die gegevens in onze tool kunnen importeren.
Dit staat inderdaad nog niet tussen de keuzes. Ik zou dan aanraden om de optie andere te selecteren.We nemen dit wel mee om eventueel te verwerken in een volgende update.
Het e-portfolio en de Europass-Mobiliteit staan los van elkaar. Het is dus niet noodzakelijk hetzelfde e-mailadres.
De taalkeuze kan je op eender welk moment aanpassen door bovenaan gewoon een andere taal te kiezen.
Alle gegevens blijven bewaard. Je kan makkelijk gegevens uit oude Europass–Mobiliteitsdocumenten kopiëren naar nieuwe documenten.
Het is niet mogelijk om meerdere stageplaatsen in één document te verwerken.Je kan kiezen: per mobiliteit/stage een apart document aanmaken of één document aanmaken en de laatste stageplaats kiezen maar wel in de omschrijving van de competenties de verworven competenties van de verschillende stageplaatsen groeperen. De contactpersoon van de laatste stageplaats moet dan wel akkoord gaan om te tekenen voor de volledige inhoud.
De zendende organisatie is je eigen school/organisatie. Het consortium is de uitgevende organisatie.
De wizard is niet meer dezelfde maar in de nieuwe tool wordt hetzelfde principe gebruikt. Je kan heel wat zaken overnemen naar verschillende documenten in één keer via de kopieerfunctie.
Ja, dat is een absolute meerwaarde aan de tool en vermijdt dubbel werk.
De zendende organisatie is je eigen school / organisatie. Het consortium is de uitgevende organisatie.
Ja, het maakt niet uit hoe je de handtekening maakt. Maar je moet het bestand opladen als JPG–bestand. Het is belangrijk dat de handtekening op een witte achtergrond staat en dat de ruimte rond de handtekening groot genoeg is (dus niet inzoomen op de handtekening).
Er wordt momenteel gewerkt aan een handleiding. Deze zal beschikbaar bij de start van het schooljaar 2021-2022
De stageplaats kan inderdaad digitaal ondertekenen. Je moet dus je Europass-Mobiliteit niet meer afdrukken en ter plaatse laten handtekenen. Dit kan volledig digitaal.
Je kan vanuit de tool een mail sturen naar de stageplaats. In die mail staat welke organisatie hen die uitnodiging gestuurd heeft en zit een link om toegang te krijgen tot de tool.Zij hebben dus een heel eenvoudige procedure om toegang te krijgen.
Als die scholen partner zijn binnen hetzelfde project, kunnen zij inderdaad hetzelfde projectnummer ingeven.
De tool is nu online en kan gebruikt worden. De oude tool is niet meer actief.
Omgekeerd. Gegevens die je in de Europass-Mobiliteitstool ingeeft worden automatisch overgenomen in de learning en grant agreement. Uiteraard zal je nog altijd andere info manueel moeten verder toevoegen aan de learning en grant agreement.
Als de leerlingen minderjarig zijn, spreekt het voor zich dat de ouders het document voor toestemming om de leerling zijn gegevens in te voeren in onze tool moeten handtekenen. Hier gelden eigenlijk dezelfde regels als toestemming voor deelname aan een stage in het kader van Erasmus+. Het is onze bedoeling om tegen de start van het schooljaar 2021 – 2022 een ontwerp van document klaar te hebben waarmee jullie aan de leerlingen (of hun ouders als leerlingen minderjarig zijn) om toestemming vragen om hun gegevens in te voeren in onze tool.
Wat het Europass-Mobiliteitsdocument betreft: dat mogen de leerlingen (ook al zijn ze minderjarig) zelf tekenen.
Ook ouders moeten bij ons tekenen. Hoe kan dat?In deze tool is het de bedoeling dat je de gegevens invoert op het moment dat ze bekend zijn. Zo kan je al heel snel in het schooljaar de gegevens van de leerlingen invoeren en de contracten genereren. Het verder inhoudelijk aanvullen van de Europass-Mobiliteit gebeurt dan tijdens of na de stage in het buitenland.
Wat de contracten betreft: daar blijven de geldende regels van Erasmus+ gelden. De tool biedt gewoon de mogelijkheid om sommige zaken al automatisch in de contacten aan te vullen.